Hoe kan ik een kort geding aanspannen?

Hoe kan ik een kort geding aanspannen?

Met gratis voorbeeld kort geding dagvaarding

U mag onder bepaalde voorwaarden zelf een kort geding aanspannen bij de rechtbank. Het financiële belang moet dan in de regel lager zijn dan € 25.000,-. Er moet ook echt sprake zijn van een spoedeisend belang. U moet dus kunnen beargumenteren waarom u met spoed een uitspraak van de rechter nodig heeft. Het argument dat u al een (half) jaar wacht op uw geld en het nu echt heel hard nodig heeft, is geen goed argument om de rechter te overtuigen. Wanneer uw schuldenaar op het punt staat zijn huis of bedrijf te verkopen en wellicht ook gaat emigreren, dan is er wel sprake van een spoedeisend belang.

Aanvraag kort geding

U kunt een aanvraag tot kort geding doen door contact met de griffie van de rechtbank waar uw zaak moet gaan dienen, op te nemen. De hoofdregel is dat de kort geding procedure zal plaatsvinden in het arrondissement waar de gedaagde partij woont of is gevestigd. Woont de gedaagde partij bijvoorbeeld in Vlissingen, dan is de Rechtbank Zeeland- West Brabant bevoegd en de dichtstbijzijnde locatie van de Rechtbank is dan in Middelburg. In dit geval kunt u zodoende uw aanvraag kort geding richten bij de griffie van de Rechtbank Zeeland- West Brabant, locatie Middelburg.

Spelregels Kort geding aanvragen

Veel mensen bellen dagelijks met de griffie van de rechtbank met de vraag hoe ze een kort geding kunnen aanvragen of aanspannen. Omdat de Rechtbank alleen in écht spoedeisende zaken een tijdslot vrijgeeft om een kort geding te kunnen voeren, vraagt de griffie van de rechtbank u (bijna altijd) om een concept kort geding dagvaarding naar hen toe te sturen per e-mail.

Een medewerker van de griffie gaat dan beoordelen of uw zaak geschikt is om in kort geding te worden behandeld. Leent uw zaak zich volgens de griffier hiervoor, dan krijgt u een tijdslot met datum (meestal binnen drie weken) waarop uw zaak door de kort geding rechter zal worden behandeld. U dient er dan voor te zorgen dat een gerechtsdeurwaarder tijdig uw kort geding dagvaarding betekend.

Hulp nodig bij aanvragen Kort Geding?

De Voordeligste Deurwaarder helpt u graag met het aanvragen en aanspannen van uw kort geding procedure. Wij kunnen u van juridisch advies voorzien en indien gewenst helpen met het juridisch finetunen van uw kort geding dagvaarding. Indien uw vordering hoger is dan € 25.000,- is de kans groot dat u een advocaat nodig heeft. Als uw geschil gaat over een consumentenaankoop van u in een winkel, webshop of bijvoorbeeld bij een autogarage? Dan mag uw kort geding, ongeacht het geldbedrag dat u te vorderen heeft, ook worden aangespannen bij de Kantonrechter en heeft u geen advocaat nodig.

Hoe u zelf een kort geding opstart

Hoe u zelf een kort geding opstart

Heeft u nog vragen over het aanspannen van een Kort Geding?

Indien u zelf een kort geding wil aanspannen, heeft gewonnen of wanneer u bent opgeroepen om in een kort geding te moeten verschijnen, kunnen wij u juridisch bijstaan. Gerechtsdeurwaarder Jurgen Zuurman heeft veel ervaring wanneer een kort geding aangespannen moet worden en kan u van helder en van praktisch advies voorzien.

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies