Wat te doen na een uitspraak van de huurcommissie?
30-06-2024 Door Huur

Wat te doen na een uitspraak van de huurcommissie?

Als je het idee hebt dat je te veel huur, servicekosten of onderhoudskosten betaalt voor de woonruimte die je huurt in Nederland, kun je dit laten toetsen door de huurcommissie. Zij beoordelen aan de hand van Wet- en regelgeving of dit daadwerkelijk zo is. Als dit zo is, bepaalt de huurcommissie ook wat de redelijke huurprijs is. Met terugwerkende kracht wordt dan bepaalt wat bij aanvang van de huurovereenkomst de redelijke huurprijs had moeten zijn.

Je hebt met de uitspraak van de huurcommissie dan een vordering op je verhuurder. Maar wat als je er niet meer woont? Hoe kun je dan met de uitspraak van de huurcommissie toch je geld krijgen als je verhuurder nergens op reageert? Hieronder lees je hoe je dat voor elkaar kan krijgen.

Hoe krijg ik mijn geld na uitspraak huurcommissie?

Veel verhuurders reageren helemaal nergens op, betalen niets en houden zich niet aan de uitspraak van de huurcommissie. Ze doen simpelweg of de uitspraak van de huurcommissie niet bestaat. Vanzelfsprekend kun je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen en zij kunnen dan je (voormalige) verhuurder sommeren te betalen, waartoe de huurcommissie hem heeft veroordeeld in hun uitspraak.

Maar wat nu als de verhuurder blijft weigeren mijn geld terug te betalen?

Als betaling door de verhuurder uit blijft, dan ben je genoodzaakt bij de Kantonrechter een gerechtelijke procedure op te starten. Dat kan eenvoudig via ons gratis dagvaarding voorbeeld.

Uitspraken van de huurcommissie zijn geen gerechtelijke uitspraken!

De uitspraken van de huurcommissie zijn geen gerechtelijke uitspraken waarmee de gerechtsdeurwaarder direct over kan gaan tot beslaglegging. Vandaar dat je genoodzaakt bent om de uitspraak van de huurcommissie aan de Kantonrechter voor te leggen. Dat moet via een dagvaardingsprocedure verlopen.

Wat moet er in de dagvaarding staan na uitspraak huurcommissie?

In de dagvaarding dient beschreven te worden dat de huurcommissie tot het oordeel is gekomen dat er te veel huur aan de verhuurder is betaald én dat de verhuurder dit moet terugbetalen. Je dient ook bewijs toe te voegen dat je je verhuurder op de uitspraak hebt gewezen (per e-mail of (aangetekende) brief) en dat je hebt gevraagd om het bedrag waartoe de huurcommissie  hem heeft veroordeeld (terug) te betalen.

De kantonrechter beslist over uitspraak huurcommissie

Nadat je de dagvaardingsprocedure hebt opgestart, zal de kantonrechter hoogstwaarschijnlijk tot dezelfde conclusie komen als de huurcommissie. De rechter zal dan een gerechtelijk vonnis wijzen waarin staat beschreven welk bedrag de verhuurder aan jou dient (terug) te betalen. Dit vonnis kan de verhuurder (helaas) nog steeds naast zich neerleggen.

De gerechtsdeurwaarder helpt je het geld te krijgen van je verhuurder

Alleen als de gerechtsdeurwaarder het vonnis van de kantonrechter overhandigt aan je (voormalige) verhuurder, wordt hij verplicht te betalen. Blijft betaling door de verhuurder na twee dagen nog steeds uit? Dan mag de gerechtsdeurwaarder overgaan tot beslaglegging op vermogen (geld dat op zijn bankrekening staat), inkomen (uit huur bijvoorbeeld) of bezittingen (auto, motor of een woning). Je hebt dus eigenlijk twee uitspraken nodig. Als eerste die van de huurcommissie en als tweede die van de rechter, als je te maken krijgt met een eigenwijze verhuurder die vrijwillig niet tot (terug) betaling wil overgaan.

Wat zijn de kosten om mijn geld te krijgen na uitspraak huurcommissie?

Om een uitspraak te verkrijgen van de huurcommissie dient de huurder € 25,- behandelkosten te betalen aan de huurcommissie. Die behandelkosten mag je vorderen op je verhuurder als je in het gelijk wordt gesteld dat je inderdaad te veel huur, servicekosten of onderhoudskosten hebt betaald. Zoals beschreven kan het zijn dat je een gerechtsdeurwaarder nodig hebt om je verhuurder te dwingen om tot betaling over te gaan. Dat begint dan met het schrijven van een dagvaarding die vervolgens betekend moet worden door een gerechtsdeurwaarder. Deze kosten zijn bij De Voordeligste Deurwaarder momenteel € 325,49 inclusief btw. Daarnaast dien je aan de rechtbank griffierechten te betalen. Hoe hoog deze zijn, lees je in dit artikel over de kosten van griffierecht.

Meestal ben je dus onderstaande kosten kwijt na een uitspraak van de huurcommissie

€ 25,-    behandelkosten huurcommissie
€ 325,49 kosten voor het opstellen en betekenen van je dagvaarding
€ 248,- griffierechten
€ 301,29 incasseren van het vonnis
————
€ 899,78

Dit zijn de minimale kosten om je geld (terug) te krijgen. Dit bedrag dien je te investeren als je verhuurder niet betaalt na uitspraak huurcommissie en je naar de Kantonrechter moet gaan om je gelijk te krijgen. Als je tenslotte ook nog een gerechtsdeurwaarder nodig hebt om betaling van het toewijzende vonnis (dat je van de kantonrechter hebt gekregen) af te dwingen bij je verhuurder, dien je dus grofweg € 900,- te investeren.

De behandelkosten van de huurcommissie, de kosten voor het opstellen en betekenen van de dagvaarding en de griffierechten worden door rechters meestal voor 100% toegewezen aan de veroordeelde partij (je verhuurder). Alleen de kosten voor het incasseren van het vonnis, alsmede eventueel andere bijkomende deurwaarderskosten zoals afwikkelkosten, zijn kosten die helaas niet op de veroordeelde partij (je verhuurder) verhaald kunnen en mogen worden.

Tot wanneer kan ik een uitspraak krijgen van de huurcommissie?

Tot 6 maanden na afloop van de huurovereenkomst kan de huurcommissie beoordelen of je te veel huur, servicekosten of onderhoudskosten hebt betaald. Dus ook als je niet meer in de woning woont, kun je tot 6 maanden na je vertrek alsnog laten beoordelen of je wel of niet te veel huur hebt betaald.

Vragen na een uitspraak van de huurcommissie?

Heb jij een uitspraak van de huurcommissie en betaalt jouw (voormalige) verhuurder niet waartoe de huurcommissie hem heeft veroordeeld? Meestal heb je dan een gerechtsdeurwaarder nodig om je te helpen het geld te krijgen waar je recht op hebt. Gerechtsdeurwaarder Jurgen Zuurman helpt je graag. Hij heeft al vele huurders geholpen het geld te krijgen van hun (voormalige) verhuurders waartoe de huurcommissie hen heeft veroordeeld. Toegegeven, het is een lange weg om te bewandelen en je moet ook flink investeren om het geld te krijgen waartoe de huurcommissie heeft geoordeeld. Maar… Als het uiteindelijk lukt, is de voldoening erg groot!

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies