Loonbeslag

Wij laten geen beslagmogelijkheid onbenut om uw geld te incasseren!

Heeft de rechter u in het gelijk gesteld in een financieel geschil en heeft u een vonnis of beschikking gekregen en heeft u daarmee recht op betaling? De gerechtsdeurwaarders van De Voordeligste Deurwaarder mogen namens u de beslaglegging doen op het loon, uitkeringen of pensioen van de veroordeelde partij, om zo het geld te incasseren waar u al zo lang recht op heeft. Door een daadkrachtig optreden van onze kant, hoeft u niet langer dan noodzakelijk op uw geld te wachten!

Beschikt u over een notariële akte? Maar kan of wil de tegenpartij u niet betalen? Dan mag de gerechtsdeurwaarder van De Voordeligste Deurwaarder na betekening van de notariële akte ook beslag leggen op het salaris, de uitkering of het pensioen van de schuldenaar. Dat noemen we loonbeslag.

Beslaglegging loon? Beslagvrije voet

Een gerechtsdeurwaarder kan geen loonbeslag leggen op het volledige inkomen van de schuldenaar. Bij beslaglegging op loon dient de gerechtsdeurwaarder altijd rekening te houden met de beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen dat de schuldenaar mag behouden om de kosten van zijn/haar primaire levensbehoefte te kunnen betalen.

De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd en hangt onder andere af van de gezinssamenstelling van de schuldenaar. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Vakantiegeld valt dus ook onder het loonbeslag.

Daarnaast zijn er twee andere belangrijke kostenposten: woonlasten en de premie voor de ziektekostenverzekering. Hierdoor kan de beslagvrije voet aldus hoger uitvallen dan het wettelijke minimum. Als gerechtsdeurwaarder kunnen we in principe geen loonbeslag leggen op andere inkomsten, zoals kinderbijslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en studiefinanciering. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • De zorgverzekeraar kan wel beslag laten leggen op de zorgtoeslag, als er een premieschuld is op de basisverzekering. Dit geldt dus niet voor schulden op de premie voor de aanvullende verzekering.
  • De verhuurder mag wel beslag laten leggen op de huurtoeslag zolang de huurder nog in zijn woning verblijft.
  • Een kinderopvangorganisatie kan eveneens beslag laten leggen op de kinderopvangtoeslag zolang het kind opgevangen wordt door het kinderdagverblijf

De werkgever of uitkeringsinstantie van de schuldenaar is verplicht aan beslaglegging op loon mee te werken. Het geldbedrag tot aan de beslagvrije voet wordt maandelijks door de werkgever of uitkerende organisatie overgemaakt naar de schuldenaar. De rest van het salaris of uitkering gaat naar het gerechtsdeurwaarderskantoor dat als eerste beslag heeft gelegd, totdat de schuld volledig is voldaan.

Loonbeslag laten leggen

Beschikt u over een vonnis, dwangbevel of notariële akte en wilt u zo snel mogelijk loonbeslag laten leggen? Neem dan contact op met De Voordeligste Deurwaarder. Als voordeligste deurwaarder van Nederland kunnen wij snel en professioneel voor u optreden!

Gerelateerde artikelen aan loonbeslag

Wij scoren gemiddeld een 9,4 op basis van 29 recensies