De kosten voor een dagvaarding uitgelegd
01-08-2022 Door Dagvaarding

De kosten voor een dagvaarding uitgelegd

Bij een dagvaarding komen best veel kosten kijken. Zo zijn er onder andere de juridische kosten om de dagvaarding op te laten stellen (advieskosten), deurwaarderskosten om de dagvaarding te overhandigen aan de gedaagde partij (betekeningskosten) en kosten om de rechter inhoudelijk naar de dagvaarding te laten kijken (griffierechten). In dit blog leggen we de kosten voor een dagvaardingsprocedure aan u uit en verduidelijken we welke kosten wel en niet verhaald mogen worden op de veroordeelde partij. Ook leest u meer over de packagedeal van De Voordeligste Deurwaarder: een voordelige deal waarmee we u, de eisende partij, een hoop rompslomp en zoekwerk omtrent de dagvaarding uit handen kunnen nemen. Zo zoeken wij voor u uit, bij welke rechtbank in Nederland, op welke tijd en dag uw procedure gevoerd kan worden.

Kosten om de dagvaarding te laten overhandigen aan de gedaagde partij

De kosten om de dagvaarding op te laten stellen zijn heel divers. Deze kosten variëren naargelang de keuze voor de partij die u hiervoor inschakelt, zoals een incassobureau, een advocaat, een jurist of een deurwaarderskantoor. De Voordeligste Deurwaarder heeft een “packagedeal” samengesteld . Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken dat u bij de verkeerde rechtbank gaat procederen. De Voordeligste Deurwaarder zorgt er voor dat uw gedaagde partij correct wordt opgeroepen bij de jusite rechter, op het juiste tijdstip én de juiste zittingsdag.

Het is ook mogelijk om uw dagvaarding zelf op te stellen. Dat is natuurlijk de goedkoopste optie. Belangrijk om te weten is dat dit alleen mogelijk is als uw zaak bij de kantonrechter wordt gevoerd. Gaat het bijvoorbeeld om een zakelijk geschil vanaf € 25.000,- of meer? Dan moet de procedure (bijna altijd) via de rechtbank civiel worden afgehandeld en mag u uw dagvaarding niet zelf schrijven. U moet dan een advocaat inschakelen die u helpt met de dagvaardingsprocedure en dat ziet u uiteraard terug in de kosten. Die zijn dan een stuk hoger.

Griffierechten

Ook aan de werkzaamheden die de rechtbank en de rechter verrichten voor het voeren van de gerechtelijke procedure en het wijzen van een vonnis, zitten kosten verbonden. Deze proceskosten worden griffierechten of griffiegelden genoemd. De griffierechten moeten vooraf worden betaald, anders krijgt u geen vonnis. Afhankelijk van uw situatie, namelijk of u zelf gaat procederen of met behulp van een advocaat, betaalt u respectievelijk zelf de griffierechtennota van de rechtbank of via uw advocaat. Wordt er bij de kantonrechter geprocedeerd? Dan hoeft alleen de eisende partij griffierechten te betalen en niet de gedaagde partij. Bij procedures voor de rechtbank civiel, moet zowel de eisende als de gedaagde partij griffierechten betalen.

Mogen alle gemaakte kosten voor de dagvaarding verhaald worden?

De rechter zal vaak beslissen dat de verliezende partij moet opdraaien voor de proceskosten die de eisende partij heeft gemaakt. In sommige gevallen kan de rechter de proceskosten die de veroordeelde partij moet betalen wel matigen. Een voorbeeld: de eisende partij heeft juridische hulp ingeschakeld bij het opstellen van de dagvaarding en daarvoor juridische advieskosten gemaakt. De jurist of advocaat is daar bijvoorbeeld 4 uur mee bezig geweest. Als de rechter dit teveel tijd vindt, dan kan hij besluiten om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van deze kosten door de verliezende partij te laten betalen. De verliezende partij hoeft in dit geval dus niet op te draaien voor alle juridische kosten die gemaakt zijn door de eisende partij. Daarmee wil de rechtbank voorkomen dat juristen oneigenlijk lang bezig zijn met het opstellen van een dagvaarding.

Packagedeal De Voordeligste Deurwaarder

Om het onze klanten makkelijker te maken, heeft De Voordeligste Deurwaarder een packagedeal ontwikkeld. De kosten voor deze packagedeal zijn per 1 januari 2022 € 259,- inclusief btw. In deze packagedeal zitten de volgende diensten:

 • Kosten om de dagvaarding te betekenen aan de gedaagde partij.
 • Check of de gedaagde partij op het juiste adres woont, zodat de dagvaarding de gedaagde partij ook daadwerkelijk bereikt.
 • Check of de partij geen (grote) schulden heeft bij andere gerechtsdeurwaarderskantoren, zodat er meer zekerheid is dat de gedaagde partij het verschuldigde bedrag kan voldoen.
 • Check of er een curator of bewindvoerder in het spel is, zodat de dagvaarding eventueel daar moet worden betekend.
 • Als de gedaagde persoon niet in Nederland blijkt te wonen: check op welk buitenlands adres de gedaagde persoon woont. In dit geval zullen er extra kosten voor de eisende partij bij komen, namelijk minimaal € 165,- voor het inschakelen van de buitenlandse deurwaarder en minimaal € 50,- voor het aangetekend versturen van de dagvaarding naar het buitenland.

Deze packagedeal levert onze klanten diverse voordelen op. Een groot voordeel is dat u als eisende partij niet hoeft na te denken over verschillende formaliteiten omtrent de dagvaarding. Zo voeren wij niet alleen bovenstaande checks én de betekening van de dagvaarding aan de gedaagde partij voor u uit. We zoeken ook uit bij welke rechtbank, op welke dag en op welk tijdstip de gerechtelijke procedure gevoerd zal gaan worden. Het scheelt u enorm veel uitzoekwerk én tijd als we u dit uit handen nemen. Daarnaast zijn de portokosten alsmede de verplichte legeskosten voor het Toezicht & Tuchtrecht van Gerechtsdeurwaarders inbegrepen in de packagedeal. Hier heeft u dus geen omkijken meer naar.

Dankzij de packagedeal van De Voordeligste Deurwaarder hoeft u alleen nog maar het betreffende geschil te beschrijven. Dit maakt dat veel klanten die u voorgingen, deze deal erg waarderen.

Lees ook: Dagvaarding uitbrengen

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de kosten van een dagvaarding of wilt u weten hoe De Voordeligste Deurwaarder u bij een dagvaardingsprocedure kan helpen? Of heeft u interesse in onze packagedeal? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag wat we voor u kunnen betekenen. 

Meest gestelde vragen

 • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
 • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
 • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
 • Wat doet een deurwaarder?
 • Wat is een (on)betwiste vordering?
 • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
 • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies