Terug naar alle vragen

Wat mag de gerechtsdeurwaarder niet in beslag nemen?

Bij een beslaglegging moet de gerechtsdeurwaarder bepaalde regels en procedures hanteren. De gerechtsdeurwaarder mag niet zomaar van alles in beslag nemen. De beslaglegging moet altijd een financieel belang hebben. Kleding, sieraden en de tas die iemand op het moment van de beslaglegging draagt, mag de gerechtsdeurwaarder niet van het lichaam verwijderen. Kinderspeelgoed zal de gerechtsdeurwaarder meestal laten staan en niet in beslag nemen, behalve waarschijnlijk de Playstation. Goederen die noodzakelijk zijn in het dagelijks leven of voor het uitoefenen van het beroep van de schuldenaar, mag de gerechtsdeurwaarder niet in beslag nemen. Een gezelschapsdier mag alleen in beslag worden genomen als deze vanwege het ras of de stamboom veel geld waard is. Bij beslaglegging op het inkomen of de bankrekening geldt een beslagvrije voet: er moet altijd een minimumbedrag overblijven, zodat de schuldenaar in zijn of haar levensonderhoud kan blijven voorzien.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Ja0 Nee0

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we uw vraag zo spoedig mogelijk kunnen beantwoorden.

Neem contact op

Meer dan 2.000 klanten gingen je voor

Maarten van Ingen
Watson Law, Den Bosch

“Wij moeten er van op aan kunnen dat de ambtshandelingen op het afgesproken tijdstip worden uitgevoerd. Daarbij gaat het soms om ambtshandelingen die complex zijn of niet alledaags en meer verlangen van de kennis en kunde van de deurwaarder. Onze cliënten gaan voor de kwaliteit en niet voor de prijs. Niettegenstaande de handelsnaam, die de focus lijkt te hebben op de prijs in plaats van de kwaliteit, zijn wij zeer tevreden over de bereikbaarheid, snelheid van handelen, flexibiliteit en kunde van deurwaarder Zuurman. Als die kwaliteit dan ook goedkoop blijkt is het mooi meegenomen.”

Erik de Jong
Harderwijk

Ik wilde graag zelf, dus zonder advocaat, de dagvaarding schrijven. Jurgen stuurde me heldere, beknopte informatie hoe ik dat kon doen. Vervolgens gaf zijn jurist de “finishing touch” en werd de dagvaarding bezorgd. Alles ging snel, goed en goedkoop. Geweldig!

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies