Terug naar alle vragen

Wat is het verschil tussen een verzoekschriftprocedure en een dagvaardingsprocedure?

Een verzoekschriftprocedure is niet hetzelfde als een dagvaardingsprocedure. Bij een verzoekschriftprocedure vraagt de initiatief nemende partij de rechter om een wijziging van de huidige situatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verzoek tot echtscheiding, een aanvraag voor een vergunning, faillissement of bewindvoerder, een ondercuratelestelling, een verzoek om ouderlijk gezag of een verzoek om beëindiging van het dienstverband van een werknemer. Bij een dagvaardingsprocedure is er sprake van een geschil tussen beide partijen. Ook is de dagvaardingprocedure meer aan wettelijke regels gebonden. Een verzoekschriftprocedure kent daarentegen minder formaliteiten. Een verzoekschrift hoeft, in tegenstelling tot een dagvaarding, niet door een deurwaarder te worden uitgebracht. Toch is het aan te bevelen om een verzoekschrift per deurwaardersexploot te laten betekenen. Daarvan wordt een akte opgemaakt die de rechter zal inzien. Zo krijgt de rechter de zekerheid dat de wederpartij het verzoekschrift heeft ontvangen en kan dan, indien er geen verweer wordt gevoerd, makkelijker het verzoek van de eisende partij , bij verstek honoreren.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Ja3 Nee0

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we uw vraag zo spoedig mogelijk kunnen beantwoorden.

Neem contact op

Meer dan 2.000 klanten gingen je voor

Sjaak Engelhard
Meppel

De inmiddels behoorlijk hoge huurachterstand welke al jaren voortsleepte en de echt “taaie” wanbetalers zijn door dit kantoor perfect afgehandeld, zodat ik mijn geld eindelijk heb ontvangen. Chapeaux van mijn kant en voor een eventueel volgende zaak weet ik waar ik terecht kan.

Bart van der Beek
Lopik

Een zeer prettig toegewijd en deskundig deurwaarders bureau. Meerdere zaken die best nog lastig waren zijn snel efficiënt in goed overleg afgehandeld. Ook de weg naar de rechter en het innen van de vordering, zelf ook met oog voor de tegenpartij zodat deze uiteindelijk meewerkt. Een unieke ervaring die ik iedereen die lastige vorderingen heeft kan aanraden.

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies