Terug naar alle vragen

Hoelang is de minimale termijn om iemand te dagvaarden?

De termijn om iemand te dagvaarden is minimaal acht dagen. De zitting moet dus minstens een week na de dagvaarding plaatsvinden. De dag van betekening, dus de dag waarop de dagvaarding wordt overhandigd, telt daarin niet mee. Dagvaardingen worden in principe alleen op werkdagen betekend, maar de deurwaarder mag de dagvaarding eventueel ook op zaterdag betekenen.

Voorbeeld minimale dagvaardingstermijn

Wanneer de gedaagde partij op een woensdag wordt gedagvaard, dan moet de dagvaarding de week er voor uiterlijk op dinsdag zijn betekend aan alle gedaagde partijen. Is de zitting op maandag? Dan dient de dagvaarding uiterlijk op de zaterdag de week er voor te zijn betekend.

Zittingen bij de Rechtbank vinden normaal gesproken alleen op werkdagen plaats. Voor gedaagden met een bekende woon- en verblijfplaats in een ander Europees land moet de termijn tussen de dagvaarding en de zitting minimaal één maand zijn. Voor gedaagden zonder bekende woon- en verblijfplaats in het buitenland is de minimale termijn drie maanden. In de praktijk zijn die termijnen echter vaak langer. De maximale termijn is altijd één jaar. Je kunt een rechtszitting dus maximaal één jaar vooruitplannen.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Ja0 Nee0

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we uw vraag zo spoedig mogelijk kunnen beantwoorden.

Neem contact op

Meer dan 2.000 klanten gingen je voor

Mees van der Wiel
Spijkenisse

Voor ons was dit de eerste keer dat wij (helaas) een deurwaarder moesten inschakelen i.v.m. niet betaalde gelden. Nadat wij dankzij de goede instructies zelf de dagvaardiging hadden opgesteld, is deze door De Voordeligste Deurwaarder betekend. Nadat de rechtbank ons in het gelijk had gesteld, heeft De Voordeligste Deurwaarder het vonnis betekend en ervoor gezorgd dat alle kosten alsnog betaald zijn. Hierbij konden wij via de portal van De Voordeligste Deurwaarder goed inzicht houden in het proces. Uiteraard hopen wij nooit meer van een deurwaarder gebruik te hoeven maken, maar als het nodig is, is De Voordeligste Deurwaarder weer onze eerste keus.

Sjaak Engelhard
Meppel

De inmiddels behoorlijk hoge huurachterstand welke al jaren voortsleepte en de echt “taaie” wanbetalers zijn door dit kantoor perfect afgehandeld, zodat ik mijn geld eindelijk heb ontvangen. Chapeaux van mijn kant en voor een eventueel volgende zaak weet ik waar ik terecht kan.

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies