Terug naar alle vragen

Hoelang is de minimale termijn om iemand te dagvaarden?

De termijn om iemand te dagvaarden is minimaal acht dagen. De zitting moet dus minstens een week na de dagvaarding plaatsvinden. De dag van betekening, dus de dag waarop de dagvaarding wordt overhandigd, telt daarin niet mee. Dagvaardingen worden in principe alleen op werkdagen betekend, maar de deurwaarder mag de dagvaarding eventueel ook op zaterdag betekenen.

Voorbeeld minimale dagvaardingstermijn

Wanneer de gedaagde partij op een woensdag wordt gedagvaard, dan moet de dagvaarding de week er voor uiterlijk op dinsdag zijn betekend aan alle gedaagde partijen. Is de zitting op maandag? Dan dient de dagvaarding uiterlijk op de zaterdag de week er voor te zijn betekend.

Zittingen bij de Rechtbank vinden normaal gesproken alleen op werkdagen plaats. Voor gedaagden met een bekende woon- en verblijfplaats in een ander Europees land moet de termijn tussen de dagvaarding en de zitting minimaal één maand zijn. Voor gedaagden zonder bekende woon- en verblijfplaats in het buitenland is de minimale termijn drie maanden. In de praktijk zijn die termijnen echter vaak langer. De maximale termijn is altijd één jaar. Je kunt een rechtszitting dus maximaal één jaar vooruitplannen.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Ja0 Nee1

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we uw vraag zo spoedig mogelijk kunnen beantwoorden.

Neem contact op

Meer dan 2.000 klanten gingen je voor

mr. C.A.M.H. Vink
Rechtnet Advocaten, Den Bosch

Ik ken Jurgen als een zeer integere en vakbekwame deurwaarder. Hij handelt altijd zeer snel en doelgericht. Bovendien is hij echt de goedkoopste. De meeste vonnissen worden ook nog zeer snel door hem geïnd.

Een echte aanrader dus!

Mathijs Smit
Make or Buy, 's-Hertogenbosch

Prima no cure no pay oplossing als klanten je facturen niet betalen. Goede informatie over het proces en eventuele vervolgstappen. Alles via telefoon en digitaal, dus kost weinig tijd.

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies