Terug naar alle vragen

Hoelang is de minimale termijn om iemand te dagvaarden?

De termijn om iemand te dagvaarden is minimaal acht dagen. De zitting moet dus minstens een week na de dagvaarding plaatsvinden. De dag van betekening, dus de dag waarop de dagvaarding wordt overhandigd, telt daarin niet mee. Dagvaardingen worden in principe alleen op werkdagen betekend, maar de deurwaarder mag de dagvaarding eventueel ook op zaterdag betekenen.

Voorbeeld minimale dagvaardingstermijn

Wanneer de gedaagde partij op een woensdag wordt gedagvaard, dan moet de dagvaarding de week er voor uiterlijk op dinsdag zijn betekend aan alle gedaagde partijen. Is de zitting op maandag? Dan dient de dagvaarding uiterlijk op de zaterdag de week er voor te zijn betekend.

Zittingen bij de Rechtbank vinden normaal gesproken alleen op werkdagen plaats. Voor gedaagden met een bekende woon- en verblijfplaats in een ander Europees land moet de termijn tussen de dagvaarding en de zitting minimaal één maand zijn. Voor gedaagden zonder bekende woon- en verblijfplaats in het buitenland is de minimale termijn drie maanden. In de praktijk zijn die termijnen echter vaak langer. De maximale termijn is altijd één jaar. Je kunt een rechtszitting dus maximaal één jaar vooruitplannen.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Ja0 Nee0

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we uw vraag zo spoedig mogelijk kunnen beantwoorden.

Neem contact op

Meer dan 2.000 klanten gingen je voor

Mr. J.C.M. (Jorg) van Bladel | Willems van Bladel Advocaten
Den Bosch

Als advocatenkantoor hebben wij behoefte aan een deurwaarder die adequaat en correct handelend optreedt en die daarbij op de hoogte is van de laatste juridische regelgeving. Daarbij is het fijn als een deurwaarder met de klant meedenkt en zich flexibel opstelt. Wij vertrouwen onze zaken dan ook toe aan Jurgen en zijn team.

Roald Craenen
Vind mij Online, 's-Hertogenbosch

Snelle en correcte afhandeling van onze zaak. We hebben de samenwerking met De Voordeligste Deurwaarder als zeer prettig ervaren en zijn blij dat onze zaak snel is opgepakt.

Meest gestelde vragen

  • Hoe ziet een incassoprocedure eruit?
  • Kan ik jullie inschakelen op basis van no cure no pay?
  • Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?
  • Wat doet een deurwaarder?
  • Wat is een (on)betwiste vordering?
  • Wat zijn de kosten van een deurwaarder?
  • Welke bevoegdheden heeft een deurwaarder?
Lees meer FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 45 recensies